Castillezeep

castile1

Een eenvoudige zeep voor beginners is de Castillezeep (Engels: Castile soap). Het is een zeep op basis van olijfolie die in Aleppo (Syrië) al duizenden jaren wordt gemaakt. Kruisvaarders namen de zeep mee naar de regio Castilië in Spanje waar het erg populair werd.

Al eeuwen lang gebruiken mensen deze milde reiniger voor uiteenlopende dingen. Van het wasse van haar en huid tot het schoonmaken van kleding en vloeren.

Je kan Castilezeep in vaste vorm gebruiken, of deze weer oplossen in water zodat je weer een vloeibare zeep krijgt.

Echte Castillezeep wordt gemaakt van 100% olijfolie. Pure olijfolie schuimt niet goed en geeft een zeep die een beetje slijmerig van textuur is. Kokosolie staat bekend om zijn mooie schuimvorming en palmolie zorgt ervoor dat de zeep wat steviger wordt.

Voor de meeste zepen is een loogconcentratie van 33% perfect, maar voor Castillezeep gebruiken we 40% vanwege de hoge concentratie olijfolie. Voor de berekingen kan je de zeepcalculator gebruiken.

Hieronder een aantal recepten:

Recept 1

  • 800 ml olijfolie (80%)
  • 100 ml kokosolie (10%)
  • 100 ml palmolie (10%)
  • 133 g NaOH
  • 199 ml water

Dit recept zit het dichste bij “echte” Castillezeep.

Recept 2

  • 600 ml olijfolie (60%)
  • 200 ml kokosolie (20%)
  • 200 ml palmolie (20%)
  • 138 g NaOH
  • 207 ml water

Door iets meer olijfolie en kokosolie te gebruiken wordt het oorspronkelijke karakter behouden, maar krijg je een beter schuim.

Recept 3

  • 600 ml olijfolie (60%)
  • 200 ml kokosolie (20%)
  • 100 ml palmolie (10%)
  • 100 ml pindaolie (arachideolie) (10%) of 100 ml koolzaadolie (canola) (10%)
  • 137 g NaOH
  • 206 ml water

Door het toevoegen van arachideolie of koolzaadolie wordt de zeep iets milder. Terwijl het toch nog goedkope oliën zijn en vlot verkrijgbaar in de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *