Op deze pagina wordt het zeepmaken op de Cold Process (CP) manier beschreven.

Benodigdheden klaarzetten

Benodigdheden

 • Vet
 • Natriumhydroide
 • Water
 • Pannetje(s)
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer
 • Staafmixer
 • Mal

Vervolgens moeten we ook weten hoeveel we van alles nodig hebben. Dit is het recept. Hierin staat ook vermeld hoe warm alles moet zijn en hoe lang het duurt eer je de volgende stap kan doen.

Hieronder zal de meest eenvoudige manier worden beschreven. Eigenlijk gaan alle recepten op dezelfde manier.

Procedure

 1. Doe je beschermende kleding aan, handschoenen en veiligheidsbril.
 2. Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels af en voeg de natriumhydroxide beetje bij beetje, onder constant roeren, toe aan het water. Doe dit nooit andersom! Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!
 3. Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.Natronloog bereiden
 4. Meet de vetten af en doe deze in een pannetje. Laat de inhoud langzaam warm worden. Als alles gesmolten is, kunnen de oliën toegevoegd worden. Meng alles goed door elkaar.
 5. De natronloog en de vetten moeten dezelfde temperatuur hebben, zo’n 50 °C. Doe rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is dan dat de natronloog is afgekoeld! Beide oplossingen zijn nu ongeveer van dezelfde temperatuur en helder (< 5°C verschil).
 6. Voeg nu de loog toe aan de vetten (en niet andersom). Giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam bij de vetten. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!
 7. Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld en duurt het ongeveer 2 minuten.
  (Gebruik je ouderwets een lepel blijf dan ongeveer 1 uur lang roeren. In de praktijk houdt dit in dat je het eerste kwartier goed doorroert om daarna eens in de tien minuten even flink te scheppen.)
  Natronloog bereiden
 8. Na ongeveer een kwartier (of een uur als je lepelt) wordt het mengsel dik. Het mengsel is gereed om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet tracing.
  Nasporen van het zeepmengsel
 9. Op dit moment kan je beslissen om je zeep via Hot Process verder af te maken. Hoe dat moet lees je hier. Kies je er voor om je zeep langzaam te laten rijpen, lees dan verder.
 10. Het is nu ook de juiste tijd om je geurtjes, kleurtjes, kruidjes of zeewier toe te voegen.
 11. Giet het zeeppapje in de mal en wacht vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen.
 12. Is de zeep hard / taai geworden dan kan je hem uit de mal halen om de zeep nog drie tot zes weken te laten rijpen. Dit is om de zeep te laten drogen en de chemicaliën de tijd te geven om volledig te reageren. Bovendien zal de zeep nog harder worden omdat het water langzaam verdampt.

Uitzouten

Wil je er zeker van zijn dat de zeep niet te bijtend is door een te hoog looggehalte dan zou je de zeep nog eens kunnen uitzouten.
Je kunt trouwens heel makkelijk de zeep zelf testen door het even tegen je tong of lippen te houden; als het naar zeep smaakt is het goed en als het een beetje prikt dan is de zeep te agressief voor je huid. (maar niet voor je tegelvloertje).
Om uit te zouten los je de gemaakte zeep op in kokend water en vervolgens voeg je een dosis keukenzout toe. De zeep komt bovendrijven, die je eruit schept, en het eventueel te veel aan loog blijft in het water achter.
Heb je echter ook andere ingrediënten aan de zeep toegevoegd (glycerine, parfum etc.) dan blijven die ook achter in het water!