Eén van de belangrijkste aspecten van zeep is de keuze van de oliën/vetten die je gebruikt. Deze bepalen voor een groot deel de eigenschappen van je zeep. De hardheid van de zeep, hoeveelheid schuim, reiniging en de hydraterende werking zijn allemaal eigenschappen die afhangen van welke soort olie je gebruikt.

Zoals besproken in Theorie van verzeping bestaan lipiden (vetten/oliën) uit vetzuren. Deze vetzuren en de verhouding waarin ze aanwezig zijn in een olie/vet bepalen de zeep eigenschappen.

Hieronder vind je een tabel die je verder helpt om jouw ideale recept samen te stellen.

Samengevatte tabel met eigenschappen:

Olie/vet Hardheid Schuim Verzorgend Trace Aanbevolen gebruik Houdbaarheid
Abrikozenpitolie Zacht Dik, kleine bellen Hydraterend, reinigend (mild) 5-12% 6 maanden – 1 jaar
Avocado olie Zacht Dun Hydraterend, reinigend (mild) 5-12% 3 jaar
Babassu zaad olie Hard Grote fluffy bubbels Hydraterend, sterk reinigend Snel 15-25%
Bernagie olie Stevig Verzorgend
Bijenwas Hard Geen Verzorgend 1-5% Onbeperkt
Botervet (geit)
Botervet (koe)
Cacaoboter Hard, broos Stevig, dik, stabiel (mild) Conditionerend, hydraterend Snel 5-15% 1 tot 2 jaar
Castor Olie Zacht Fluffy, stevig, dik Hydraterend Snel 5-10% 1 jaar
Druivenpitolie Zacht Middelmatig schuim Verzorgend, reinigend (mild) 5-12% 3 maanden (1 jaar indien bewaard in de koelkast)
Emoe olie 5 – 12% 1 jaar (tot 3 jaar indien ingevrozen)
Hazelnootolie Zacht Stabiel, middelmatig schuim Conditionerend, hydraterend, reinigend (mild) Traag 5-8% 3 maanden
Hennepzaad olie Zacht Stabiel Conditionerend, zijdeachtig gevoel Traag max 20% 2 jaar
Jojoba olie Zacht Stabiel, dik Conditionerend, hydraterend, verzorgend Snel 5-8% Onbeperkt
Katoenzaadolie Stevig, dik, blijvend Conditionerend, zijdeachtig gevoel
Kemirinoot olie Stabiel Conditionerend, zijdeachtig gevoel
Kokosolie, 76 gr Hard Veel, grote fluffy bubbels Reinigend Snel 15-50% > 1 jaar
Kokosolie, 92 gr Hard Minder > 1 jaar
Kokosolie, gefractioneerd Zachter Minder tot 30% Onbeperkt
Koolzaadolie Zacht Stevig Verzorgend Traag
Lanoline (wolvet) Hard Conditionerend, zijdeachtig gevoel Snel
Lijnzaadolie
Macadamianotenolie
Maisolie Zacht Stevig Conditionerend
Mango boter Hard Dun Verzorgend Snel tot 15% 1 jaar
Monoi de Tahiti olie Hydraterend
Neem Olie Stabiel, dik Conditionerend, verzorgend
Olijfolie Zacht/hard Stabiel, glibberig schuim, weinig bubbels Conditionerend, hydraterend, verzorgend, weinig reinigende werking 25-80% 2 jaar
Palm Kernel Flakes Hard
Palmolie Hard Stabiel, dik Conditionerend, zijdeachtig gevoel Snel 25-50% 1 jaar
Palmpitolie Hard, broos Grote fluffy bellen, dun, veel schuim Reinigend Snel 15-30% 1 jaar
Perzikpit olie Stabiel (zeker in combinatie met kokosolie) Conditioneren, hydraterend tot 25% 6 maanden – 1 jaar
Pijnhars (colofonium) Veel, romig schuim
Pindaolie Zacht Stabiel Conditionerend tot 25% 6 maanden – 1 jaar
Reuzel (varkensvet) Hard Stabiel (mild), romig schuim Conditionerend Snel 25-50%
Rijstolie Zacht Middelmatig schuim, kleine bellen Reinigend (mild) 5-12% 1 tot 2 jaar
Rozenbottel Olie Dik Verzorgend
Saffloerolie Zacht Stabiel, middelmatig schuim Conditionerend, hydraterend, zijdeachtig gevoel, reinigend (mild) 5-12% 1 jaar
Sesamolie Zacht Stabiel Conditionerend, hydraterend, zijdeachtig gevoel tot 10% 6 maanden – 1 jaar
Sheaboter
(karite boter)
Hard Stabiel, dik Conditionerend, zijdeachtig/glad gevoel Snel 5-10% 1 jaar
Sojaolie Zacht Stabiel, middelmatig schuim Conditionerend, reinigend (mild) Traag 5-12% 3 maanden indien bewaard in de ijskast
Stearinezuur Hard
Talg (rund) Hard Stabiel (mild), romig schuim Conditionerend Snel 25-50%
Tarwekiemolie Zacht Stabiel Conditionerend tot 6%
Teunisbloem olie Stabiel Conditionerend, verzachtend
Turkey Red Oil
(gesulfateerde castor olie)
Walnootolie Hydraterend, verzachtend tot 15% 3 maanden
Zoete amandelolie Zacht Stabiel, dik, middelmatig schuim Conditionerend, hydraterend, verzorgend, reinigend (mild) 5-12% 6 maanden – 1 jaar
Zonnebloemolie Zacht Stabiel, middelmatig schuim Conditionerend, zijdeachtig gevoel, reinigend (mild) Traag 5-12% 3 maanden indien bewaard in de ijskast

Uitgebreidde eigenschappen:

Olie/vet Vetzuren…………………. Eigenschappen Notes
Abrikozenpitolie Oliezuur 58-74%
Linolzuur 20-34%
Palmitinezuur 4-7%
Dringt in de huid zonder vettig aan te voelen. Geschikt voor alle huidtypes. Bevat veel vitamine A en E, dringt in de huid zonder een vettig gevoel te geven. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept.Licht geel van kleur.
Avocado olie Oliezuur 36-80%
Palmitinezuur 7-32 %
Linolzuur 6-18%
Stearinezuur 1.5%
Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept. Bevat vitaminen A, D en E en verschillende mineralen. Hierdoor is het zeer geschikt om het te gebruiken in zeep voor het gezicht. Geel van kleur.
Babassu zaad olie Laurinezuur 50%
Myristinezuur 20%
Palmitinezuur 11%
Oliezuur 10%
Stearinezuur 3.5%
Goed voor zowel droge als vette complecties, licht hydraterend zonder bij te dragen aan een vettige glans, geschikt voor exzeem, jeukerige, droge en ontstoken huid. Wit van kleur. Gelijkaardig aan kokosolie, maar milder. Bevat vitamine A, B, D en E. Heeft een hoog gehalte aan onverzeepbare fracties waardoor het heel verzorgend werkt.
Bernagie olie Linolzuur 40.6%
Gamma Linoleen 20.5%
Oliezuur 16.8%
Palmitinezuur 10.9%
Eicoseenzuur 4.2%
Beheenzuur 2.5%
Wordt heel snel ranzig. De olie wordt afgebroken door warmte, licht, vocht en blootstelling aan zuurstof. Het moet op een koele, donkere plek bewaard worden. Bernagie olie is rijk aan gamma linoleenzuur en het bevat belangrijke vitamen en mineralen. Goed voor verouderde en beschadigde huid.
Bijenwas Werkt als emulgator bij het roeren/mengen tot aan de trace en helpt “zeep as” te voorkomen tijdens het harden van de zeep. Verhindert schuimvorming bij hogere percentages, helpt de huid om vocht vast te houden. Voeg toe wanneer het mengsel 60°C is of warmer, anders stolt de bijenwas in je zeep mengsell. Geel (niet gebleekt) of wit (gebleekt) van kleur.
Botervet (geit) Oliezuur 27%
Palmitinezuur 25%
Stearinezuur 12%
Myristinezuur 9%
Caprinezuur 7%
Laurinezuur 3%
Linolzuur 3%
Botervet (koe) Oliezuur 29%
Palmitinezuur 27%
Stearinezuur 12%
Myristinezuur 11%
Caprinezuur 3%
Laurinezuur 3%
Linolzuur 2%
Cacaoboter Stearinezuur 31-38%
Oliezuur 32-36%
Palmitinezuur 25-30%
Linolzuur 3%
Bij gebruik als een overvettende olie legt het een beschermende laag over de huid die vocht vasthoudt. Het heeft een natuurlijke chocolade geur, maar het is ook beschikbaar in een ongeparfumeerde versie. Cacaoboter bevat natuurlijke antioxidanten die helpen om ranzigheid te voorkomen. Het is een uitstekende vochtinbrenger die smelt bij lichaamstemperatuur, waardoor de huid zacht en zijdeachtig glad aanvoelt. Gebroken wit tot geel van kleur. Je kan experimenteren met hoge concentraties cacaoboter (tot 80%). Probeer eens zeep van 60% cacaoboter en 40% kokosolie. Het zou je kunnen bevallen!
Castor Olie Ricinolzuur 90%
Linolzuur 3-4%
Oliezuur 3-4%
Vaak gebruikt om zeep te overvetten. Castor olie is uniek in het zijn bijna geheel bestaan uit ricinolzuur vetzuur. Dit wordt gevonden in geen enkele andere olie en bezit een hoge affiniteit voor watermoleculen. Dit maakt het een uitstekend bevochtigingsmiddel, Het trekt vocht aan de huid en houd het vast. Castor olie moet worden gebruikt bij lage percentages al te zachte zeep te voorkomen. Ook vaak gebruikt in balsems, shampoo, oliën en andere dikke emulsies voor huid en haar. Doet het schuim gemaakt door kokosolie teniet; Je kan 15-20% gebruiken in stuk zeep voor shampoo of scheerzeep.
Druivenpitolie Linolzuur 58-78%
Oliezuur 12-28%
Palmitinezuur 5-11%
Stearinezuur 3-6%
Gebruikt in zepen als overvettings olie. Druivenpitolie is een lichtgewicht olie die snel door de huid wordt geabsorbeert zonder een vettig gevoel na te laten. Er wordt gezegd dat het bruikbaar is voor acne en andere huidaandoeningen. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept.
Emoe olie Linolzuur 14%
Myristinezuur 0.4%
Oliezuur 50%
Palmitinezuur 21%
Stearinezuur 9%
Wordt gebruikt als een overvettende olie bij het zeepmaken. Emoe olie zou de huid helpen helen en andere ingrediënten in de huid helpen dringen zodat ze meer effectief worden. Het heeft ontstekingswerende eigenschappen en helpt bij irritatie. Geel van kleur
Hazelnootolie Oliezuur 65-85%
Linolzuur 7-11%
Palmitinezuur 4 – 6%
Stearinezuur 1-4%
Hazelnootolie heeft een zachte, natuurlijke, nootachtige geur en bevat vitaminen, mineralen en eiwitten. Een uitstekende drager voor essentiële oliën, hazelnootolie wordt heel gemakkelijk geabsorbeerd waardoor er geen olieachtig residu is. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept. Licht geel van kleur.
Hennepzaad olie Linolzuur 57%
Linolenic 21%
Oliezuur 12%
Palmitinezuur 6%
Stearinezuur 2%
Hennepzaad olie is niet zo stabiel als sommige andere oliën en snel kan bederven. Het creëert een zijdeachtig stuk zeep, zelfs als het alleen wordt gebruikt om uw partij te overvetten. Gebruik slechts een klein percentage van deze olie in uw mix om te voorkomen dat u een zachte zeep krijgt die al na een paar maanden bederft. Bewaar ongebruikte olie in de vriezer of koelkast. Verse hennepzaad olie heeft een groene kleur die lichter wordt met de tijd. Het is rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren en is goed voor huid en haar. Hennepzaad olie wordt gebruikt in cosmetica en huidverzorgingsproducten. Het bevat niet de psychoactieve THC-component en is dus niet onderworpen aan enige wettelijke beperkingen. Aardachtige geur.
Jojoba olie Oliezuur 10-13% Het wordt uitgesproken als “ho-ho-ba”. Eigenlijk is het vooral een vloeibare was, jojoba schuimt niet veel van zichzelf, maar maakt schuim uit andere oliën stabieler en langdurig. Jojoba is goed in het conditioneren van de huid. Vanwege de kosten wordt het meestal gebruikt om zeep partijen of shampoo bars te overvetten. Er wordt gezegd dat het verzachtend werkt voor huidaandoeningen zoals psoriasis en acné. Het heeft een chemische samenstelling dat erg lijkt op talg van de huid. Jojoba olie wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid en bevordert een zijdezachte huid. Jojoba olie is stabiel en duurzaam. In hogere concentraties kan het schuim kapot maken.
Katoenzaadolie Linolzuur 52-54%
Oliezuur 18-19%
Palmitinezuur 13-22%
Stearinezuur 3-13%
Myristinezuur 1%
Katoenzaadolie heeft verzachtende eigenschappen. Het kan gevoelig zijn voor ranzigheid, afhankelijk van bewaartemperatuur en vochtigheid.
Kemirinoot olie Linolzuur 42%
Oliezuur 20%
Palmitinezuur 6%
Kemirinoot olie wordt snel geabsorbeerd door de huid. Goed voor het conditioneren van de huid na blootstelling aan de zon. Gunstig effect op acne, exzeem en psoriasis.
Kokosolie, 76 gr Laurinezuur 39-54%
Myristinezuur 15-23%
Palmitinezuur 6-11%
Caprinezuur 6%
Oliezuur 4-11%
Stearinezuur 1-4%
Linolzuur 1-2%
Kokosolie maakt het schuim mooi maar het kan uitdrogend zijn wanneer je teveel gebruikt. Je kan een andere vette olie toevoegen om dit tegen te gaan. Het maakt een erg harde, witte zeep dat zelfs in hard water goed schuimt. Kokosolie is niet vettig en wordt niet ranzig. Het wordt gebruikt bij huidverzorging, het is verzachtend, hydraterend en het beschermt de huid. De olie is vast bij temperaturen onder de 24°C en vloeibaar bij hogere temperaturen.
Kokosolie, 92 gr Laurinezuur 39-54%
Myristinezuur 15-23%
Palmitinezuur 6-11%
Caprinezuur 6%
Oliezuur 4-11%
Stearinezuur 1-4%
Linolzuur 1-2%
Een gehydrogeneerde / verzadigde versie van kokosolie. Maakt een hardere bar, maar minder schuim. Deze olie vast is bij temperaturen onder 32 graden en vloeibaar bij hogere temperaturen.
Kokosolie, gefractioneerd Laurinezuur 39-54%
Myristinezuur 15-23%
Palmitinezuur 6-11%
Caprinezuur 6%
Oliezuur 4-11%
Stearinezuur 1-4%
Linolzuur 1-2%
Gefractioneerde kokosolie verwerkt door stoomdestillatie zijn percentage kortere-keten-vetzuren te verhogen. Een lichte, niet-vette, niet vlekkende, vloeibare olie met een onbeperkte houdbaarheid. Vaak gebruikt in massage oliën en als drager voor essentiële oliën. Het is een goede vervanger voor zoete amandelolie in lotions, etc als u zich zorgen maakt over het ranzig of een korte houdbaarheid.
Koolzaadolie Oliezuur 32-62%
Linolzuur 15-22%
Alpha Linolzuur 10%
Palmitinezuur 1-4%
Stearinezuur 2%
Gebruikt om het duurdere olijfolie gedeeltelijk te vervangen.
Lanoline (wolvet) (Bevat een klein percentage verzeepbare vetzuren) Draagt niet bij tot schuimen. Lanoline is bijna volledig onverzeepbaar en blijft dus ongewijzigd doorheen het verzepingsproces. Lanoline is temperatuurgevoelig, dus houd temperaturen rond de 43°C bij toevoegen aan zeep. Lanoline wordt ook gebruikt als een emulgator voor lotions en crèmes. Lanoline wordt verkregen uit de wax in schaapswol, verfijnd en gezuiverd tot cosmetische specificaties. Verzachtend, smeermiddel voor de huid en beschermend. Het kan water opnemen in een hoeveelheid  gelijk aan 50% van zijn gewicht.
Lijnzaadolie Alpha Linolenic 53%
Linolenic 16%
Oliezuur 14-21%
Linolzuur 7-19%
Palmitinezuur 3-9%
Stearinezuur 2-7%
Lijnzaadolie zou schaafwonen en littekens zachter maken. Het zou ook zwelling, roodheid, uitslag, letsels van huidziektes verminderen. Het wordt ook vaak gebruikt in cremes, lotions en balsems.
Macadamianotenolie Oliezuur 54-63%
Palmitinezuur 7-10%
Stearinezuur 2-6%
Linolzuur 1-3%
Stabiel schuim, conditionerend, hydraterend, zijdeachtig gevoel. Macadamia heeft een lange houdbaarheid. Het wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid en werkt verzachtend. Er wordt gezegd dat huidcellen van achteruitgang beschermt en dus leid tot een betere conditie van de huid.
Maisolie Linolzuur 45-58%
Oliezuur 28-37%
Palmitinezuur 11-14%
Stearinezuur 2-3%
Mango boter Oliezuur 34-56%
Stearinezuur 26-57%
Palmitinezuur 3-18%
Linolzuur 1-13%
Mango boter is geelachtig en heeft bijna geen geur. Het is een geweldige vochtinbrengende crème en moet worden gebruikt om zeep te overvetten.
Monoi de Tahiti olie Monoï de Tahiti olie is duur, luxe product gemaakt van kokosolie. Het heeft enorm hydraterende eigenschappen en is ideaal voor je huid.
Neem Olie Oliezuur 50%
Palmitinezuur 18%
Stearinezuur 15%
Linolzuur 13%
Goed voor een aantal huidproblemen zoals roos.
Olijfolie Oliezuur 63-81%
Palmitinezuur 7-14%
Linolzuur 5-15%
Stearinezuur 3-5%
De zeep geeft een glibberig gevoel. Olijfolie trekt uitwendig vocht aan naar je huid, waardoor het de huid helpt zacht en soepel te houden. Traditioneel werd “Castilië” zeep  gemaakt van alleen olijfolie, maar de term is nu verslapkt om zepen te includeren die voornamelijk uit olijfolie bestaan. De lage reinigende werking maakt deze zeep zeer mild en voedzaam. Zeep met hoge concentratie olijfolie (>60%) is geschikt voor gevoelige, oudere of babiehuid. Bij zepen met een hoge concentratie (>50%) olijfolie duurt het langer voor ze uit de vorm kunnen. Eerst zijn ze zeer zacht, maar worden nadien heel hard.
Palm Kernel Flakes Een meer gehydrogeneerde versie van palmpitolie. Deze olie is hard en vast bij kamertemperatuur en wordt in de vorm van vlokken verkocht
Palmolie Palmitinezuur 43-45%
Oliezuur 38-40%
Linolzuur 9-11%
Stearinezuur 4-5%
Myristinezuur 1%
Palmolie maakt een harde zeepbar die goed reinigt en is ook mild. Het is een goed alternatief voor dierlijke talk in plantaardige zepen. Palmolie wordt uit het vruchtvlees van de tropische oliepalm planten gehaald. Deze is olie vast bij lage temperaturen, wordt modderig bij warme temperaturen en een gouden, heldere vloeistof bij hogere temperaturen. Geel van kleur.
Palmpitolie Laurinezuur 47-48%
Oliezuur 15-18%
Myristinezuur 14-16%
Palmitinezuur 8-9%
Caprinezuur 4%
Stearinezuur 3%
Linolzuur 2%
Palmpitolie wordt gehaald uit de kern van de vruchten van dezelfde tropische oliepalm planten waarvan palmolie afkomstig is, maar de samenstelling en eigenschappen zijn niet vergelijkbaar met palmolie. In plaats daarvan is het vergelijkbaar met kokosolie en kan het sommige kokosolie in zeep formules vervangen om een hardere bar te krijgen.. Deze olie vast is bij kamertemperatuur. Goede vervanger voor kokosolie.
Perzikpit olie Oliezuur 55-75%
Linolzuur 15-35%
Palmitinezuur 5-8%
Kan gebruikt worden als gelijkwaaridge van abrikoospit olie.
Pijnhars (colofonium) (bevat ongeveer 95% verzeepbare harsen) Pijnhars kan worden opgelost in warme olie en als onderdeel gebruikt worden van vaste of vloeibare zeep formuleringen. Het zorgt voor een volumineus, romig schuim. Het verzeept op een gelijkaardige manier als vetzuren in oliën. Harszeep werd beschouwd als een schuimmiddel. De kleur kan variëren van helder tot een diepe, roodbruine kleur. Omdat het kan worden verkregen uit verschillende soorten pijnbomen wereldwijd en door verschillende methoden, kan de SAP waarde enigszins variëren.
Pindaolie Oliezuur 48%
Linolzuur 32%
Palmitinezuur 11%
Stearinezuur 2%
Pindaolie draagt bij aan langdurige schuim bij een zeep. Het is gevoelig aan ranzig worden. Pindaolie heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Licht gele kleur. Kan gebruikt worden als vervanger voor olijfolie. Licht geel van kleur.
Reuzel (varkensvet) Oliezuur 44-46%
Palmitinezuur 26-28%
Stearinezuur 13-14%
Linolzuur 6-10%
Myristinezuur 1-2%
Reuzel is gemaakt van varkensvet. De voordelen zijn dat het goedkoop is, gemakkelijk verkrijgbaar, het maakt leuke schuim en een witte bar zeep. Dit vet moet worden gecombineerd met plantaardige oliën zoals kokos of palm. Zonder andere oliën kan de neiging hebben om niet erg goed te werken in koud water. Geeft een harde witte zeepblok. 100% reuzelzeep zonder overvetting is een uitstekende zeep voor de was
Rijstolie Linolzuur 32 – 47%
Oliezuur 32 – 38%
Palmitinezuur 13-23%
Stearinezuur 2-3%
Linolenic 1-3%
Rijstolie is hydraterend en is een goede keuze voor formuleringen voor mature, delicate of gevoelige huid. Geeft de zeep een mooie glans. Geel van kelur.
Rozenbottel Olie
Saffloerolie Linolzuur 70-80%
Oliezuur 10-20%
Palmitinezuur 6-7%
Stearinezuur 2%
Saffloer olie is een onverzadigde olie met hydraterende eigenschappen. Beperkte houdbaarheid. Het heeft een uitzonderlijk hoog linolzuurgehalte en een uitstekende vochtinbrengende keuze in crèmes en lotions. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept. Geel van kleur.
Sesamolie Linolzuur 39-47%
Oliezuur 37-42%
Palmitinezuur 8-11%
Stearinezuur 4-6%
Sesamolie is heel geschikt voor overvetten. Heeft een sterke nootachtige geur. Van sesamolie wordt gezegd dat het goed is voor psoriasis, eczeem, reuma en artritis. Geel van kleur.
Sheaboter
(karite boter)
Oliezuur 40-55%
Stearinezuur 35-45%
Linolzuur 3-8%
Palmitinezuur 3-7%
Shea boter is een populair overvettende olie en bevat een groot percentage van ingrediënten die niet reageren met de loog. Deze blijven dus achter in de zeep om uw huid te voeden. Van shea boter wordt gezegd dat het gunstig voor de behandeling van droge huid, verkleuring van de huid, littekens en rimpels te zijn. Gelijkaaridg aan cacaoboter.
Sojaolie Linolzuur 46-54%
Oliezuur 22-27%
Palmitinezuur 9-12%
Alpha Linolzuur 7%
Stearinezuur 4-6%
Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept. Geel van kleur.
Stearinezuur Stearinezuur 100% Stearinezuur is een component van vele dierlijke en plantaardige oliën. Het kan op zichzelf worden gebruikt in zeep om hardheid te verhogen. Wanneer afkomstig van palmolie, is het ook wel bekend als palm stearine. Stearinezuur wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel in crèmes en lotions. Bij het maken van kaarsen wordt een was met laag smeltpunt harder gemaakt door de toevoeging van stearinezuur.
Talg (rund) Oliezuur 37-43%
Palmitinezuur 24-32%
Stearinezuur 19-25%
Myristinezuur 3-6%
Linolzuur 2-3%
Harde witte zeepblok. 100% talgzeep zonder overvetting is een uitstekende zeep voor de was
Tarwekiemolie Linolzuur 55-60%
Oliezuur 13-21%
Palmitinezuur 13-20%
Stearinezuur 2%
Tarwekiemolie is verzachtend, een anti-oxidant en rijk aan natuurlijke vitamine E. het kan gebruikt owrden om droge huid te voeden en het verzacht huid problemen zoals exzeem en psoriasis. Tarwekiemolie moet gekoeld bewaard worden. Geel van kleur.
Teunisbloem olie Linolzuur 65-75%
Gamma Linolenic 9-11%
Oliezuur 7-10%
Palmitinezuur 5-8%
Stearinezuur 1-3%
Teunisbloemolie heeft een hele fijne textuur. Ze wordt snel geabsorbeerd door de huis en is één van de populairste bronnen van een essentiël vetzuur genaamd Gamma Linoleenzuur (GLA). Teunisbloem olie zou ook helpen bij droge huid, exzeem en psoriasis.
Turkey Red Oil
(gesulfateerde castor olie)
(contains no saponifiables) Een aangepaste castor olie. Turkey red olie is volledig onverzeepbaar en blijft dus ongewijzigd door het verzepingsproces. De olie heeft ook de unieke eigenschap dat volledig oplosbaar is in water, waardoor het de enige olie is die kan worden gebruikt om heldere vloeibare zepen te overvetten zonder vertroebeling het verkregen product. Het kan worden gebruikt in shampoos voor verzachtende eigenschappen en is goed uitspoelbaar. De naam “turkey red” komt uit zijn historisch gebruik bij de bereiding van rode verf voor stof.
Walnootolie Linolzuur 51-55%
Oliezuur 28%
Palmitinezuur 11%
Stearinezuur 5%
Alpha Linolzuur 5%
Een verzachtende olie die helpt bij het regenereren, tonen en hydrateren van beschadigde en droge huid. De olie helpt bij het voorkomen van rimpels,  eczeem, roos en ruwe, droge of verbrande huid. Gouden van kleur.
Zoete amandelolie Oliezuur 64-82%
Linolzuur 8-28%
Palmitinezuur 6-8%
Stearinezuur 2%
Vaak gebruikt om zepen te overvetten. Zoete amandelolie wordt vaak gebruikt als een verzachter in huidcrèmes. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept.
Zonnebloemolie Linolzuur 68-70%
Oliezuur 16-19%
Palmitinezuur 7%
Stearinezuur 4-5%
Zonnebloemolie bevat vitamine E en is van nature bestand tegen ranzig worden omdat het veel vitamine E bevat. Goede vervanger voor een deel van de olijfolie in een recept. Geel van kleur.