Vet en gootsteenontstopper, word ik daar schoon van?

Ja. Bedenk wel dat er een reactie optreedt, namelijk verzeping. Dit houdt in dat zowel het vet als de gootsteenontstopper (natriumhydroxide) verdwijnen en het resultaat een zeep is.
Natriumhydroxide is erg agressief voor je huid. Als je het echter tot zeep hebt verwerkt dan is de natriumhydroxide verdwenen. Omdat de verhoudingen nooit echt nauwkeurig zijn en je met natuurlijke stoffen werkt kan het best zijn dat toch wat natriumhydroxide blijft zitten. Dit is echter zo weinig dat het helemaal niet gevaarlijk is en ook niet irriterend voor de huid.

Hoe weet ik of mijn zeep goed is?

Er zijn een aantal manieren om je zeep te testen. De moeilijke manier is door gebruik te maken van zogenaamd lakmoespapier. Dit papier geeft aan hoe zuur of basisch iets is (de pH). Je zeep dient een pH te hebben van ongeveer 8-9.
De makkelijke manier is door even te proeven met je tong. Gaat je tong tintelen dan zit er te veel natriumhydroxide in. Als je zeep naar zeep smaakt dan is alles veilig om te gebruiken. Zit er teveel vet in je zeep dan merk je dat doordat je zeep vettig aanvoelt.

Hoe nauw komen de aangegeven grammen en milliliters?

Redelijk nauw. Dat wil zeggen: een grammetje meer of minder maakt niet uit, maar vijf gram meer of minder wel. De bedoeling is dat je de verhouding van vet en natriumhydroxide zo houdt dat zowel het vet als de natriumhydroxide geheel weg reageert. Dan maak je goede zeep. Wijk je er een beetje van af is er ook niets aan de hand. Als je er teveel van afwijkt is je zeep verpest. Het is te vet of te basisch.
Tip: als je zeep maakt hou dan bij hoeveel van alles je gebruikt, zodat je die waarden later aan kan passen.

Mijn zeep wordt niet hard

Hoelang heb je gewacht? Soms kan het heel lang duren. Dat ligt aan het soort vet, de hoeveelheden, de temperatuur, etc. Het kan zijn dat na een dag of vijf je zeep eerder taai dan hard is. Dit zal in de rijptijd verbeteren als het vocht langzaamaan verdampt. Waarschijnlijk heb je teveel water gebruikt. Is de zeep na vijf dagen nog niet hard of taai dan is er iets mis gegaan.

Mijn zeep ruikt nergens naar!

Dat kan. Zeep heeft van zichzelf geen zoete geur, eerder een weeïge geur. De zeep die je in de winkel koopt is kunstmatig geparfumeerd. Dit kan je ook zelf doen. Als je zeepmengsel dik is geworden kun je geur oliën of etherische oliën toevoegen naar wens. Bij kleine hoeveelheden zeep is één of twee theelepeltjes vaak al genoeg.

Er komt wit stof op mijn zeep terwijl hij droogt

Dit is een stof die vrijkomt doordat de natriumhydroxide reageert met kooldioxide uit de lucht. Er zijn hiervoor een aantal remedies:

  • Leg een doek of huishoudfolie over je mallen terwijl je zeep droogt
  • Snijdt de bovenlaag van de zeep af
  • Spoel je zeep af

Hoe kom ik aan …

Natriumhydroxide

Dit kan je als gootsteenontstopper kopen bij de drogist (Kruidvat), bouwmarkten (doe-het-zelf-zaken) of in sommige supermarkten. Lees het etiket en kijk of daar op staat 99% NaOH, dan zit je goed. Het kostongeveer € 5,- per kilogram.

Je kan er ook voor kiezen om in de bouwmarkt (doe-het-zelf-zaak) natriumhydroxide korrels te kopen, en deze volgens het recept op te lossen in water.

Vetten

Vet kan je in de vorm van olie kopen. Olijfolie, zonnebloemolie. Varkensvet (reuzel) of rundervet kan je bij een slager krijgen (+- € 2,50 per halve kilo). Zelf vet uitbakken kan ook. De slager kan je het vetspek leveren waarvan je zelf je vet bereidt door het uit te bakken. Per kilo runderspek krijg je ongeveer 700g vet.

Geurtje

Geur-oliën zijn te krijgen bij de Body-Shop. Je kan ook online zoeken op etherische oliën of parfum oliën

Keukengerei

Weegschaaltje kan je halen in kookwinkels of winkels zoals Blokker (+/- €12,50). Een thermometer is te verkrijgen in kookwinkels (+/- €20,-). Hou er rekening mee dat de thermometer ook hogere temperaturen aan moet kunnen. Een staafmixer (+/- €20,-) is geen must, maar het scheelt een hoop tijd..

Dus jij bent een expert in zeepmaken?

Niet echt, ik vind het gewoon leuk.

Maar waarom maak je dan deze site?

Omdat het leuk is. En omdat online veel informatie in het Engels is, inclusief Engelse / Amerikaanse maten, gewichten en leveranciers. Daarom deze site in het Nederlands.